Biluthyrning Turkiet

Biluthyrning Turkiet

Bestämmelser och allmän information

För att hyra bil måste man vara minst 21 år gammal (ibland 23, åldern kan variera beroende på biltyp) och ha haft körkort i 2 år (med vissa företag 1 år). Förare under 25 år kan eventuellt få betala en tilläggsavgift för unga förare och kan möta problem om de vill hyra en lyxbil eller en van.

Hastighetsbegränsningarna är: i städer 31 mph/50 km/h, på landsväg 56 mph/90 km/h och på motorväg 75 mph/120 km/h. Säkerhetsbälte är obligatoriskt, men inte barnstol.

Vägarna i Turkiet är bra och de populära platserna är väl förbundna med varandra. Det är högertrafik och den enda faran är oväntade jordbruksmaskiner och djur på vägen. Bensinmackarna finns det inte så många av i Turkiet så man bör se till att fylla tanken regelbundet.

Att köra i Turkiet med hyrbil

Antalya och Istanbul är de mest besökta orterna i Turkiet. Fokus ligger på stranden respektive kulturen. Besökare som anländer till Antalya flygplats åker vanligtvis direkt till stranden och de flesta badorterna ligger väldigt nära flygplatsen. Avståndet mellan Antalya och Istanbul är stort, de 70 milen är inte så angenäma att köra på en dag.

Antalya-Ankara är en 54 mil lång bilfärd även om staden Konya erbjuder ett trevligt tillfälle för att göra ett uppehåll och fylla tanken. Det charmiga Mevlana Museum hittar man i Konya och är beläget i ett kloster. Att resa från Antalya till Ankara är en trevlig tvådagarstripp.

Möjligheterna från Istanbul är helt annorlunda. Marmarasjön är lätt att nå och en resa till Ankara rekommenderas också. Avståndet är 44,1 mil och en övernattning i Eskisehir kan göras om man tycker så. Staden ligger dock i en industriregion så man ska inte vänta sig att hitta något kulturellt överdåd här. 

Att hyra bil i Turkiet

Många biluthyrningsföretag finns representerade både på Antalya flygplats och Istanbul flygplats. Man kan använda sig av Avis, Budget, Hertz och Sixt (Antalya flygplats) och Airport Tours, Avis, Budget, Hertz, National, Sixt och Ülger (Istanbul flygplats).

Ett annat alternativ är att boka en bil genom EasyTerra. Här jämförs priserna mellan lokala biluthyrningsföretag på ett för kunden behändigt sätt.