Biluthyrning Croatia

Biluthyrning Kroatien

Bestämmelser och allmän information

För att kunna hyra bil måste man vara minst 25 år (åldern kan variera beroende på biltyp) och ha haft körkort i ett år. Förare under 25 år kan eventuellt få betala en tilläggsavgift för unga förare. 

Säkerhetsbälte är obligatoriskt för alla passagerare. Följande hastighetsbegränsningar gäller: i städer 37 mph/60 km/h, landsvägar 62 mph/100 km/h och motorvägar 81 mph/130 km/h. 

Det är högertrafik i Kroatien. Inte alla vägar är väl underhållna så man bör vara uppmärksam på detta. Speciellt vägarna utanför Zagreb och Dubrovnik är lite 'slitna'.  

Att köra i Kroatien med hyrbil 

Bilturer längs kusten ger en vackra panoramavyer av landskapet och det finns alltid mer att utforska. Från delar av Alperna till Dinarabergen och skidorter såväl som vita stränder, Kroatien har det hela. Landet är känt för sina många nationalparker och de flesta är väl värda ett besök.  

Om man gillar friluftsliv kommer man att känna igen Plitvicesjöarna från broschyrer eller ens vildaste drömmar. Sjöarna och nationalparken ligger 10 mil från Zagreb så det är lätt att ta sig dit. Man bör tänka på att det inte finns så många bensinmackar på landsbygden så det är bäst att fylla tanken innan man ger sig iväg (i någon tätort). 

Den sydligaste delen av Kroatien är ett annat populärt resmål och väl värt ett besök. Staden Dubrovnik ligger rakt söderut och nämns ofta som en av de vackraste städerna på den adriatiska kusten. Det är en ganska lång bilresa från Zagreb till Dubrovnik (38,8 mil) även om man kan dela upp resan på 2 dagar (eller 1 för morgonpigga). 

Utöver detta är Istriahalvön ett trevligt resmål. Pula är den sydligaste staden på Istria och är över 3 000 år gammal. Resan från Zagreb är inte så farlig: mindre än 20 mil. 

Att hyra bil i Kroatien

Zagreb flygplats har många biluthyrningsföretag för att underlätta för besökare under deras vistelse: Adria Rent, An Nova, Avis, Europcar, Hertz, National/Alamo, Thrifty, Uni-Rent och Sixt.

Ett annat alternativ kan vara att boka en hyrbil genom EasyTerra. Företaget jämför priserna mellan väletablerade biluthyrningsfirmor på ett för kunden behändigt sätt.