Biluthyrning Finland

Biluthyrning Finland

Bestämmelser och allmän information

För att hyra bil måste man vara 20 år (åldern kan variera beroende på biltyp) och ha haft körkort i ett år. Förare under 25 år kan eventuellt få betala en tilläggsavgift för unga förare. 

Säkerhetsbälte är obligatoriskt och barn upp till 3 år måste sitta i barnstol (eller fastspänd med bälte om det inte finns barnstol). Följande hastighetsbegränsningar gäller i Finland: städer 31 mph/50 km/h, landsväg 62 mph/100 km/h och motorväg 74 mph/ 120 km/h. 

Det är högertrafik och billyktorna måste alltid vara påslagna. Att använda mobiltelefon medan man kör är strängt förbjudet så man måste se till att använda handsfree. 

Att köra i Finland med hyrbil 

Finland har en relativt liten befolkning (ungefär 5 miljoner) och att köra på de tysta, lugna vägarna ute på landsbygden är ett sant nöje. I de flesta regionerna är små snirklande vägar strategiskt anlagda runt de många sjöarna så att man kan ta sig från en plats till en annan. 

Ju längre norrut, ju färre vägar. Helsingfors ligger i söder. Nordost om Helsingfors, cirka 30 mil bort, hittar man det förtjusande området Punkaharju. Skogarna och sjöarna är underbara här och bebyggelsen är knapp. Man har hittat bergsmålningar från bronsåldern i det här området. 

Vidare är Lappland väl värt ett besök, även om detta landskap (och region) ligger ganska långt från Helsingfors. Avståndet mellan Helsingfors och Lapplands huvudstad Rovaniemi är cirka 70 mil. Om man bestämmer sig för att genomföra den här resan är det nödvändigt att göra ett stopp för att tanka och sova över i Kuopio, den största staden i östra Finland. 

Att hyra bil i Finland

På Helsingfors-Vanda flygplats kan man hitta följande biluthyrningsföretag: Avis, Budget, Europcar, Hertz och Sixt.

Ett annat alternativ är att boka en hyrbil genom EasyTerra, ett företag som jämför priserna mellan lokala biluthyrningsföretag på ett för kunden behändigt sätt.