Biluthyrning Nordirland

Biluthyrning Nordirland

Bestämmelser och allmän information

För att hyra bil måste man vara minst 21 år (åldern kan variera beroende på biltyp) och ha haft körkort i 2 år. Förare upp till 23 år och över 70 år kan eventuellt få betala en lokal tilläggsavgift. Vissa biluthyrningsföretag har också en maximiålder för att få hyra bil: 69 år.

Där är obligatoriskt med säkerhetsbälte och samma gäller för bilstolar för barn upp till 3 år. Det är vänstertrafik och ratten sitter på höger sida. Att köra på vänster sida av vägen kan ta ett tag att vänja sig vid så man bör vara uppmärksam på detta när man kör in i en rondell.

Följande hastighetsbegränsningar gäller: i städer 30 mph/45 km/h, på landsväg 60 mph/95 km/h och på motorväg 70 mph/110 km/h.

Att köra i Nordirland med hyrbil

Nordirland är ganska kompakt som land och att utforska det med bil är en fröjd. Alla de stora städerna är lätta att ta sig till eftersom landet endast är 13,6 mil långt och 11,2 mil brett.

Causeway Coast & Glens utgör utmärkta möjligheter för dagsturer och de flesta städerna är lätta att nå från Belfast. En trevlig tur är att köra från Belfast till Coleraine (7,7 mil), en liten stad med fästningen Mount Sandel och ett vackert stortorg.

Vidare är platser som Newtownabbey (mindre än 1 mil från Belfast) och Ballymena (3,8 mil) väl värda ett besök. 9,8 mil från Belfast ligger staden Bushmills, känt för sin 'Old Bushmills whiskyfabrik', som är från 1608. Fabriken har världens äldsta whiskylicens. 

En av de mest kända irländska UNESCO-platserna ligger 3 km från Bushmills. 'Giant's Causeway' är en unik klippformation som består av 40 000 basaltkolumner. Dessa klippor, med sin typiska sexkantiga form, tror man bildades för 60 miljoner år sedan under ett vulkanutbrott.

Att hyra bil i Nordirland

På Belfast City flygplats och den något större Belfast Internationella flygplats finns det många biluthyrningsföretag. Man kan använda sig av Avis, Budget, Europcar, Hertz och National.

Ett annat alternativ är att boka en bil genom EasyTerra. Denna webbsida jämför priserna mellan väletablerade biluthyrningsföretag på ett för kunden behändigt sätt.