Biluthyrning Polen

Biluthyrning Polen

Bestämmelser och allmän information

För att hyra bil måste man vara minst 21 år (åldern kan variera beroende på biltyp) och ha haft körkort i 1 år. För att få hyra vissa biltyper finns en maximiålder på 70 år. Förare under 25 kan eventuellt få betala en tilläggsavgift för unga förare.

Personer som inte bor i EU måste ansöka om internationellt körkort. Säkerhetsbälte är obligatoriskt, precis som bilstol för barn upp till 4 år. Det är högertrafik och det är att rekommendera att ha med sig sina försäkringspapper (till exempel reseförsäkring) så att man kan visa upp dessa när man blir ombedd om detta.

Hastighetsbegränsningarna är: i städer 37 mph/59 km/h, på landsväg 56 mph/90 km/h och på motorväg 68 mph/109 km/h.

Att köra i Polen med hyrbil

Polen har ett bra vägnät med mer än 20 000 mil (asfalterade eller stenlagda och välskötta). Hela vägen från Gdansk till Warszawa (norra Polen till mellersta Polen) består av bra vägar, vilka fortfarande håller på att förbättras.

Viktiga, och dessutom charmiga, städer i landet är bland andra Warszawa, Wroclaw och Krakow (en av de rikaste städerna i Polen). Från staden Krakow är det lätt att ta sig till skidorter som Zakopane i i Tatrabergen, på ett avstånd av 8,7 mil. Att resa från Warszawa tar lite längre tid eftersom det är en 33,6 mil lång bilresa.

Att anlända till Warszawa inbjuder till att besöka Krakow (efter att man har tagit sig en god titt på Warszawas centrum vill säga!), som ligger omkring 25,2 mil från huvudstaden. Krakow visar upp det 'rika Polen' med sina många jazzklubbar, fina restauranger och bra men ändå billiga hotell. Vidare har Polen många slott, varav ett av dem ligger i Malbork. Det imponerande Marienburg slott byggdes på 1200-talet och utgjorde en gång huvudsäte för den Teutoniska orden. Malbork är beläget 23,7 mil från Warszawa och det är lätt att göra denna utflykt på en dag.

Gdansk ligger i den 'fattigare' delen av Polen men är väl värt ett besök på grund av den vackra arkitekturen i stadskärnan. Resan från Warszawa till Gdansk är 28 mil.

Att hyra bil i Polen

Warszawa Frédéric Chopin flygplats erbjuder följande biluthyrningsföretags tjänster: Avis, Budget, Europcar, Hertz och National. Att boka en bil i förväg är ett annat alternativ. EasyTerra är en webbsida där priserna mellan väletablerade biluthyrningsföretag jämförs på ett för kunden behändigt sätt.