Biluthyrning Ryska Federationen

Biluthyrning Ryssland

Bestämmelser och allmän information

För att hyra bil (på de flesta biluthyrningsföretagen) måste man vara 25 år gammal och ha haft körkort i 2 år. Det är att rekommendera att skaffa internationellt körkort innan man reser till Ryssland.

Det är högertrafik och säkerhetsbälte är obligatoriskt. Hastighetsbegränsningarna är: 38 mph/60 km/h i städer, 56 mph/90 km/h - 69 mph/110 km/h på vanliga vägar och 69 mph/110 km/h på motorvägar.

Polisen kan stoppa fordon utan någon påtaglig anledning, men måste alltid uppge namn och polisdistrikt. Det är vanligt att bli stoppad av polisen i Ryssland, så det är inget att oroa sig för (alltför mycket).

Att köra i Ryssland med hyrbil

Ryssland har ett vidsträckt vägnät av M-vägar och A-vägar. M-vägarna är motorvägar men har bara 2 filer. M-vägarna förbinder de flesta av de stora städerna och runt Moskva går ringvägen MKAD. Andra viktiga vägar är bland annat M1 (Moskva-Smolensk), M2 (Moskva-Tula-Kursk), M3 (Moskva-Brjansk) och M10 (Moskva-Sankt Petersburg).

Ryssland sträcker sig över ett enormt stort område men tack vare M-vägarna kan man lätt ta sig till många platser. Resan från Moskva till Sankt Petersburg är 63 mil och kan göras med ett uppehåll i Volgograd (tidigare Stalingrad). Ryssland har en vacker natur och många badorter. En viktig badort är Sochi, även om avståndet från Moskva är ansenligt: 136 mil söderut. Orten är dock värd ett besök. Efter Sochi kommer man till västra Kaukasus, ett område på 280 000 hektar som är upptaget på UNESCO:s världsarvslista och en av de mest imponerande bergsregionerna i världen. 

Ritsasjön som ligger vid gränsen till Abchazien är väl värd ett besök. En annan vacker del av Rysslands natur ligger i Virgin Komi Forests, en naturplats på UNESCO:s världsarvslista samt Bialowiezaskogen. Denna skog väcker ens fantasi och är den äldsta 'gammelskogen' vid gränsen till Vitryssland och Polen. För att kunna utforska all denna skönhet är det att rekommendera att dela upp resan på flera dagar.

Att hyra bil i Ryssland

Flygplatserna i Moskva och Sankt Petersburg har flera biluthyrningsföretag till förfogande: Avis, Europcar, Hertz och Sixt. Att boka en bil i förväg genom EasyTerra är ett annat alternativ. Denna webbsida jämför priserna mellan lokala biluthyrningsföretag på ett för kunden behändigt sätt.