Biluthyrning Serbien

Biluthyrning Serbien

Bestämmelser och allmän information

För att hyra bil måste man vara minst 21 år (åldern kan variera beroende på biltyp) och ha haft körkort i minst 2 år.

Att använda mobiltelefon i bilen är strängt förbjudet och böter kan man få betala direkt på plats. Barn under 12 år får inte sitta i framsätet och säkerhetsbälte är obligatoriskt, både i fram- och baksätet. Hastighetsbegränsningarna är: i städer 31 mph/50 km/h, på lokala vägar 50 mph/80 km/h och på motorväg 75 mph/120 km/h.

Huvudvägarna är bra även om de mindre vägarna kan vara av sämre kvalitet. Man bör vara uppmärksam på detta när man kör i mörker och undvika mindre vägar nattetid. Man bör observera att det inte finns så många bensinmackar utanför de större städerna så man bör inte glömma att fylla tanken innan man lämnar tätortsområdena.

Att köra i Serbien med hyrbil

Landskapet skiljer sig betydligt åt mellan norra och södra Serbien. I norr hittar man frodiga (och gröna) jordbruksmarker och fält medan de södra delarna är kuperade och har en del vackra skogar.

Serbien har 5 nationalparker, däribland skidorter och stora skogar. En populär skidort är Kopaonik nära staden Brus (16,6 mil från Belgrad). Många turister besöker Tarabergen, vilket är en nationalpark med många sjöar och skogar. Zlatibor är annan vacker bergsregion som ligger nära Tara bergsområde. Zlatibor ligger en kort bilresa från Belgrad (13,6 mil). Om man följer Donau från Belgrad österut kommer man till Kladovo nära den rumänska gränsen. Denna stad är känd för sina arkeologiska platser. Resan dit är ungefär 20 mil och staden är väl värd ett besök.

De som är ute efter kulturella nöjen kan ha det trevligt i staden Novi Sad, en stad som ofta benämns 'Serbiens Aten'. Museerna och gallerierna i Novi Sad utstrålar en unik stämning. Novi Sad är huvudstad i provinsen Vojvodina, en plats där man fortfarande kan hitta lämningar efter de ottomanska härskarna. Det medeltida slottet Bac är ett imponerande arkitektoniskt verk i den här provinsen.

Att hyra bil i Serbien

Belgrad Nikola Tesla flygplats hyser många biluthyrningsföretag, bland andra: Avis, Budget, Hertz och Sixt. För att jämföra priser kan man använda sig av EasyTerra, en webbsida som jämför priser mellan lokala biluthyrningsföretag på ett för kunden behändigt sätt.