Biluthyrning Tjeckien

Biluthyrning Tjeckien

Bestämmelser och allmän information

För att hyra bil i Tjeckien måste man vara 23 år (vissa företag har dock 21 år som minimiålder) och förare under 25 år kan eventuellt få betala en tilläggsavgift för unga förare. De flesta biluthyrningsföretagen kräver att man har ett års körerfarenhet. 

Det är högertrafik och säkerhetsbälten är obligatoriska. Följande hastighetsbegränsningar gäller: i städer 37 mph/50 km/h, på landsväg 55 mph/90 km/h och på motorväg 81 mph/130 km/h. 

Vägarna är i allmänhet bra även om man i vissa tätortsområden bör vara uppmärksam på grusvägar och steniga vägar. 

Att köra i Tjeckien med hyrbil 

Vägarna i Tjeckien sträcker sig totalt över 5 500 mil och endast en liten procentandel består av motorvägar. Det finns en motorväg från Prag till Brno som heter D1. Avståndet mellan de båda städerna är bara 18,5 mil och man kan därför lätt köra på mindre än en dag. Brno har ett par charmiga slott och en samtida arkitektonisk skönhet. Staden är känd för "Ignis Brunensis", en fyrverkeritävling som lockar 200 000 besökare årligen. 

Tjeckien har många platser som finns med på UNESCO:s världsarvslista och de flesta av dem är väl värda ett besök. Inte bara Prags historiska centrum utan också städerna Ceský Krumlov (gotisk stil, renässansen och barocken, 14,2 mil från Prag), Telc (många slott och kyrkor 12,5 mil från Prag) och Kutná Hora (6,2 mil från Prag, den vackra böhmiska 'silverstaden') är alla utmärkta dagsturer.  

Sist men inte minst, staden Kromeríž, 23 mil från Prag, med Kromeríž biskopsgård och park i barock stil. Slottet har en hel del imponerande blomsterträdgårdar. 

Att hyra bil i Tjeckien

Prag (Ruzyne) flygplats har många biluthyrningsföretag, som till exempel Alimex CR, Avis, Czechocar, Dvorak, Europcar, Hertz och Sixt.

Att hyra en bil i förväg kan också ordnas genom EasyTerra. Den här webbsidan jämför priserna mellan biluthyrningsföretag för ett på kunden behändigt sätt.