Biluthyrning Tyskland

Biluthyrning Tyskland

Bestämmelser och allmän information

Man måste vara minst 21 år (åldern kan variera beroende på biltyp) och ha haft körkort i 1-3 år beroende på vilken biltyp man bokat. Förare under 25 år kan eventuellt få betala en tilläggsavgift för unga förare. Det är obligatoriskt med säkerhetsbälte, liksom barnstol för barn upp till 6 år. 

Det är högertrafik och hastighetsbegränsningarna är: 31 mph/50 km/h i tätortsområden, 62 mph/100 km/h på landsväg och på motorväg rekommenderas en hastighetsgräns på 81 mph/130 km/h. Ryktena om att det inte finns någon sådan gräns är dock sanna: det finns ingen egentlig hastighetsbegränsning på (de flesta) 'Autobahn' motorvägarna. Man bör vara uppmärksam på detta eftersom trafiken kan köra om en i väldigt höga hastigheter. 

Att köra i Tyskland med hyrbil

Trots Tysklands storlek är avstånd ett relativt begrepp och man kan köra långt på kort tid. Landet är känt för sitt vidsträckta vägnät och har ungefär 1 000 mil 'Autobahn' (och över 4 100 ‘Bundesstrassen’). Möjliga dagsresor beror naturligtvis på ankomstort. 

I praktiken kan de flesta av de större städerna lätt nås på grund av avsaknaden av hastighetsbegränsningar (på Autobahn-motorvägarna). Avståndet mellan München och Berlin är 50 mil och vägarna är speciellt konstruerade för att vara de snabbaste motorvägarna i världen. Oavsett om målsättningen med ens resa är kulturell förströelse (de många kyrkorna och det imponerande slottet i Neuschwanstein i Bayern) eller avkoppling vid sjön Chiemsee, så ligger de främsta intressanta områdena alltid inom räckhåll. 

En slottstur genom Bayern, där Ludwig II av Bayern residerade i sina lyxiga palats, är utan tvivel värt resan med en hyrbil. 

Att hyra bil i Tyskland

De viktigaste flygplatserna i Tyskland har flera olika biluthyrningsföretag, däribland Avis, Budget, Europcar, Hertz, National och Sixt.

Ett annat alternativ för att hyra bil är genom EasyTerra, ett företag som jämför priserna mellan väletablerade biluthyrningsföretag på ett för kunden behändigt sätt.