Biluthyrning Ungern

Biluthyrning Ungern

Bestämmelser och allmän information

För att hyra bil måste man vara minst 21 år (åldern kan variera beroende på biltyp) och ha haft körkort i 1 år. Förare under 25 år kan eventuellt få betala en tilläggsavgift för unga förare. Internationellt körkort krävs för personer som inte bor i EU.

Det är inte tillåtet att ha någon som helst alkohol i blodet när man kör i Ungern så detta bör man vara medveten om. Det är obligatoriskt med säkerhetsbälte precis som barnstol för barn upp till 3 år.

Böter kan betalas på plats och följande hastighetsbegränsningar gäller: i städer 31 mph/50 km/h, på lokala vägar 55 mph/90 km/h och på motorvägar 74 mph/120 km/h.

Att köra i Ungern med hyrbil

I allmänhet är vägarna i Ungern bra. Många vägar är dock belagda med grus i stället för asfalt. Detta leder ofta till stenskott och damm som försämrar sikten. Huvudvägarna i Ungern är markerade med ett nummer (till exempel M1) och det finns 8 'huvudvägar'. Sju av dessa går genom Budapest. Mindre vägar anges med flera nummer och löper genom landsbygden, längs någon av de många naturliga källorna eller vackra vidsträckta fälten.

M1 leder till den österrikiska gränsen, M3 till Miskolc (i nordost) och M5 till Serbien. Som redan nämnts möts huvudvägarna i Budapest. Den äldsta vägen är M7, vilken leder till den vackra Balatonsjön. Detta är en bilresa på omkring 11,5 mil och därför lätt att göra på en dag. Vidare har Ungern 10 nationalparker, av vilka den största ligger 20 mil öster om Budapest (Hortobágy nationalpark).

Att hyra bil i Ungern

Budapest Ferihegy flygplats har många biluthyrningsföretag, som till exempel: Avis, Budget, Hertz, National och Sixt. Man kan också hyra bil genom EasyTerra, ett företag som jämför priserna mellan väletablerade biluthyrningsföretag på ett för kunden behändigt sätt.