Cairns flygplats: Cairns flygplats (CNS)

Cairns flygplats

Cairns flygplats är norra Queenslands största regionala flygplats. Eftersom den är belägen mellan Stora barriärrevet och den tropiska regnskogen (Daintree), så är den för många människor utgångspunkten för deras resa i Australien. Flygplatsen tar varje år emot ungefär fyra miljoner resenärer och den har två terminaler. En av terminalerna är för internationella flygningar och den andra är för inrikesflygningar. En fem minuters promenad på en övertäckt rulltrottoar tar passagerarna från den ena terminalen till den andra. Australia Coach driver en speciell buss (man betalar för resan) mellan terminalerna.

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: CNS
ICAO flygplatskod: YBCS

Transport

Lokaltransport

Tåg

Det finns ingen direkt tågförbindelse till flygplatsen. Det bästa sättet at ta sig till järnvägsstationen från flygplatsen är med buss (se nedan). Cairns järnvägsstation ligger i stadens centrum. Tåget till Brisbane går fyra timmar i veckan och tar 32 timmar. För mer information vänligen besök Australienska Järmvägars webbsida.

Bil och buss

Flygplatsen är belägen ungefär åtta kilometer norr om Cairns centrum och öster om Captain Cook highway.

Bussbolagen Australia Coach och Sun Palm Express går mellan flygplatsen och ett flertal platser i närheten, bland annat till olika hotell och Cairns och Palm Coves centrum. För mer information vänligen besök Cairns flygplats webbsida eller ring (tel. +61(0)7 4087 2900). 

Biluthyrning på Cairns flygplats

Biluthyrningsföretag finns i båda terminalerna (Avis, Europcar, Hertz, Thrifty, Budget och Redspot). I den internationella terminalen ligger de i ankomsthallen. I inrikesterminalen ligger de på ankomsthallens norra sida. Man kan även boka hyrbil i förväg genom de tjänster som EasyTerra erbjuder. Denna webbsida jämför priser mellan flera olika biluthyrningsföretag i en och samma prisuppgift.

Taxi

Taxibilar är tillgängliga utanför båda terminalerna. En resa till Cairns kostar ungefär 20 AUD. Man kan boka taxi hos Black & White taxis (tel. +61(0)131008).

Flygplatsparkering

Parkeringsplatserna på flygplatsen drivs av Wilson Parking. Man kan välja mellan korttids och långtidsparkering (16 AUD per dag).

Tjänster

Service

Hotell

Pacific International Hotel Cairns (tel. +61(0)7 4051 7888) ligger nära flygplatsen. För information om fler hotell och för att boka hotell online vänligen besök Booking.com. Denna webbsida erbjuder ett stort utbud av hotell till konkurrenskraftiga (internet) priser. 

Restauranger och butiker

Det finns många butiker, restauranger och (snack) barer i båda terminalerna.

Bagage

Båda terminalerna har bagageförvaring (tel. +61(0)407 359 677). Avgift: Mellan 7 AUD och 15 AUD per resväska. På båda terminalerna är det möjligt att hyra en bärare. För mer information kan man skicka e-post till tlcport@bigpond.net.au eller ringa (tel. +61(0)417 635 142). För förlorade och upphittade föremål vänligen ring (tel. +61(0)7 408 06703). 

Information

Båda terminalerna har informationsdiskar, vilka erbjuder information om flygplatsen samt om avgångs- och ankomsttider. 

Business

Det finns inga speciella businessfaciliteter på flygplatsen. För information om mötesrum och andra businessfaciliteter vänligen ring (tel. +61(0)7 4080 6703).

Handikappade

Samtliga parkeringsfaciliteter har platser som är reserverade speciellt för handikappade. Dessutom har flygplatsen rullstolsramper, samt anpassade hissar och toaletter.

Andra tjänster

Båda terminalerna har banker, växelkontor och bankomater. Båda terminalerna har hjälpstationer. Ibland organiseras guidade rundturer på flygplatsen. För vidare information (tel. +61(0)7 4080 6806).

Kontakt

Kontakt

Adress

Cairns flygplats
Airport Avenue
Cairns, QLD 4870
Australien

Telefon, fax, e-post

Telefon: +61(0)7 4080 6703
Fax: +61(0)7 4080 6704
E-post: enquiries@cairnsairport.com.au

Flygplatskoder

IATA flygplatskoder: CNS
ICAO flygplatskoder: YBCS

Webbsidor