Istanbul flygplats: Istanbul Atatürk internationella flygplats (IST)

Istanbul Atatürk internationella flygplats

Istanbul flygplats officiella namn är Atatürk internationella flygplats, efter det moderna Turkiets grundare - Mustafa Kemal Atatürk. Det finns två terminaler: en för internationella flygningar (A) och en för inrikesflygningar (B). Den internationella terminalen öppnades 2001 och är därför ganska modern.

Atatürk flygplats ligger 2,4 mil sydväst om Istanbul, i den europeiska delen av staden. Stadens andra internationella flygplats – Sabiha Gökçen internationella flygplats - ligger på andra sidan om Bosporen, i den asiatiska delen. De finns planer på att bygga en ny flygplats norr om staden.

Priserna anges här i den lokala valutan, turkiska (nya) lira (TRY), 1 € = 1,85 TRY (januari 2007).

Adress

Atatürk Uluslararasi Havalimani
Bas Mudur
Atatürk Dhmi
Istanbul Yesilkoy 34830
Turkey

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: IST
ICAO flygplatskod: LTBA

Transport

Lokaltransport

Tåg

Tunnelbanestationen ligger på några minuters promenadavstånd från den internationella terminalen. Tunnelbanan är ett billigare alternativ än andra transportmedel. En biljett kostar endast 1,10 lira. Tunnelbanan stannar vid följande stationer: CNR Expo Exhibition Center, Yenibosna, Ataköy/Sirinevler, Bahçelievler, Bakirköy/Incirli, Zeytinburnu (spårvagn), Merter, Davutpasa, Terazidere, Otogar (busstation), Kartaltepe/Kocatepe, Sagmalcilar, Bayrampasa, Topkapi/Ulubatli, Emniyet/Fatih, Aksaray (spårväg och buss).

Bil och buss

Från Istanbuls centrum kan flygplatsen nås via motorväg E5 eller via motorvägarna O1 och O2. Vägen till flygplatsen är tydligt angiven.

Det finns en speciell flygbuss, som drivs av bussbolaget Havas, till centrum av Istanbul (Taksimtorget) och till den centrala busstationen. Resan tar ungefär en halvtimme. Det finns också bussar som går från flygplatsen till Akmerkez (Etiler).

Biluthyrning på Istanbul Atatürk internationella flygplats

I den internationella ankomsthallen har följande biluthyrningsföretag diskar: Airport Tours, Avis, Budget, Hertz, National, Sixt och Ülger. Man kan också boka en hyrbil i förväg genom att använda de tjänster som EasyTerra erbjuder. De jämför priser mellan flera olika biluthyrningsföretag i en och samma prisuppgift.

Taxi

Det finns taxi utanför ankomsthallen. En resa till centrum av Istanbul tar ungefär 30 minuter och kostar omkring 20-30 lira. Mellan midnatt och 06.00 är resan 50 % dyrare.

Flygplatsparkering

På den norra sidan av terminalen finns det ett parkeringsgarage med plats för mer än 7000 bilar. För den första halvtimmens parkering betalar man 6 lira, för tre timmar 8 lira, för 12 timmar 14,50 lira och för hela dagen 20 lira. En veckas parkering kostar 90 lira och två veckor kostar 122 lira.

Tjänster

Service

Hotell

Istanbul International Airport Hotel (tel: +90(0)212 465 4030) har 85 rum, ett fitnesscenter, två konferensrum och ett businesscenter. Andra hotell i flygplatsens omgivning är: Radisson SAS Conference and Airport Hotel (tel: +90(0)212 475 2323), Polat Renaissance Istanbul Hotel (tel: +90(0)212 663 1700) och Airport Inn Hotel (tel: +90(0)212 663 7859). För information om fler hotell och för att boka online kan man besöka Booking.com. De har ett stort utbud av olika hotell med bra internetpriser.

Butiker och restauranger

Flygplatsen har ett bra urval av affärer, restauranger och barer. Det finns fem taxfreeaffärer och en "basar", som är inspirerad av den berömda Istiklalgatan i Istanbul.

Bagage

I ankomsthallen finns det en disk där man kan förvara bagage. För en normal resväska betalar man 12 lira om dagen och för en stor resväska betalar man 15 lira om dagen. Luckan för borttappade och upphittade föremål ligger i den internationella avgångshallen.

Information

Det finns flera informationsdiskar i båda terminalerna. Förutom att ge information om flygplatsen kan personalen hjälpa till med att boka hotellrum. De har också broschyrer om sevärdheter i Istanbul.

Business

I utrikesterminalen finns det fem VIP-lounger och tre mötesrum. Tepe-konferenshall har plats för upp till 70 personer. Akfen-konferenshall är stor, med plats för 200 personer och Ergokmen-hallen rymmer 50 personer. Ytterligare information kan fås via det allmänna telefonnumret.

Affärstjänster och mötesrum finns också tillgängliga på Istanbul International Airport Hotel och på Radisson SAS Hotel (se Hotell).

Handikappade

Flygplatsen är handikappvänlig. Det finns rullstolsramper, anpassade hissar och toaletter. Efter passkontrollen finns elbilar tillgängliga för handikappade (tel: +90(0)212 663 2550). De transporterar passagerarna till gater som ligger långt bort. För assistans kan man vända sig till informationsdiskarna.

Andra tjänster

Det finns banker, växelkontor och bankomater. Det finns postkontor både i inrikesterminalen och i utrikesterminalen. Om man behöver första hjälpen kan man ringa till den allmänna informationsdisken (tel: +90 212 663 64 00, extension 707). Det finns även skötrum och lekhörnor för barn.

Kontakt

Kontakt

Adress

Istanbul Atatürk internationella flygplats
Bas Mudur
Atatürk Dhmi
Istanbul Yesilkoy 34830
Turkiet

Telefon, fax, e-post

Telefon: +90(0)212 663 6400
Fax: +90(0)212 663 6250
E-post: info@tav.com.tr

Flygplatskoder

IATA flygplatskoder: IST
ICAO flygplatskoder: LTBA

Webbsidor