Istanbul flygplats: Istanbul Sabiha Gökçen internationella flygplats (SAW)

Istanbul Sabiha Gökçen internationella flygplats

Istanbul Sabiha flygplats är en modern flygplats i den asiatiska delen av Turkiet öster om Istanbul. Flygplatsen heter så för att hedra Sabiha Gökçen, världens första kvinnliga militärpilot.

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: SAW
ICAO flygplatskod: LTFJ

Transport

Lokaltransport

Tåg

Det finns ingen järnvägsförbindelse till Istanbul Sabiha flygplats. Det finns emellertid förslag på att förlänga den nya lättågslinjen, som går mellan Kadiköy (den asiatiska delen av Istanbul) och Kartal, till flygplatsen .

Bil och buss

Flygplatsen är belägen 4 mil sydöster om Istanbuls asiatiska centrum (Kadıköy) och 4,5 mil sydöster om den europeiska delen. Flygplatsen är enkel att nå med hyrbil. Flygplatsen ligger längs vägen som ansluter två motorvägar till varandra: den så kallade TEM motorvägen (E80) och E5, vilka båda leder till Istanbul. Vägen till flygplatsen (eller till Istanbul) Är tydligt skyltad på båda vägarna. 

Flygbussar ansluter Sabiha flygplats både med den asiatiska och den europeiska delen av Istanbul. Mer information via telefonnumret +90(0)216 411 8600. Det finns även ett flertal reguljära bussar som drivs av företaget IETT till bland annat Levent, Bostancı och Kadıköy.

Biluthyrning Istanbul Sabiha flygplats

Man hittar många diskar som tillhör olika biluthyrningsföretag i ankomsthallen. Hela nio biluthyrningsföretag finns tillgängliga på Istanbul Sagiha flygplats: Avis, Bostanci, Budget, Europcar, Hertz, Nord, National, Payless och Sixt. Man kan även boka en hyrbil i förväg genom att använda de tjänster som EasyTerra erbjuder. De jämför flera olika biluthyrningsföretag i en och samma prisuppgift.

Taxi

Det finns taxi utanför ankomsthallen (tel: +90(0)216 588 0035). De har alla taxameter. För en resa till Istanbuls centrum får man betala ungefär 90 lira. Man hittar de vanligaste priserna online på flygplatsens interaktiva webbsida för transport (även för bussförbindelser).

Flygplatsparkering

I anslutning till terminalen finns det ett parkeringsgarage med platser för nästan 5000 bilar. För den första timmen betalar man 8 lira, för att parkera 1-3 timmar 10 lira, för att parkera 3-6 timmar, 16 lira och 25 lira för en hel dag.

Tjänster

Service

Hotell

Det finns ett hotell på Istanbul Sabiha flygplats, ISG Airport Hotel (tel: +90(0)216 588 5000). Andra hotell i närheten inkluderar The Marmara Pendik Residence‎ (tel: +90(0)216 362 1010), Divan Istanbul Asia‎ (tel: +90(0)216 625 0000), Kent Hotel Istanbul‎ (tel: +90(0)212 638 2985) och Baliktaşi Hotel‎ (tel: +90(0)452 223 0611). För information om fler hotell och för att boka online kan man gå till Booking.com. De har ett stort utbud av hotell till konkurrenskraftiga internetpriser.

Butiker och restauranger

Istanbul Sabiha flygplats har ett stort taxfreeområde med många butiker. Det finns även ett stort utbud av specialiserade affärer, samt souvenir- och presentbutiker. Dessutom finns det flera olika restauranger, caféer, (snack) barer och kaffebarer (till exempel Gloria Jean's Coffee).

Bagage

I avgångshallen finn det bagageskåp liksom en disk där man kan lämna in sitt bagage (tel: +90(0)216 588 8802). Det finns en disk för förlorade och upphittade föremål (tel: +90(0)216 588 8650) i ankomsthallen. Man kan även få bagaget invirat i plast.

Information

I både ankomst- och avgångshallarna i den internationella terminalen finns det informationsdiskar för förfrågningar angående flygtider och tjänster på flygplatsen. Man kan även få turistinformation här. Dessutom kan man be personalen på flygplatsen om hjälp.

Business

I den internationella terminalens avgångshall finns det ett businesscentrum som erbjuder faciliteter som till exempel faxning, kopiering och internet. Dessa businesscentrum är anslutet till de så kallade CIP-lounge and Wings-lounge. För omfattande businessfaciliteter måste man vända sig till hotellen för affärsresande i Istanbul.

Handikappade

Istanbul Sabiha flygplats är mycket handikappvänlig. Alla gater och alla tjänster finns på bottenvåningen och det finns anpassade hissar, lågt hängande telefoner och bankomater anpassade för handikappade i terminalen. I parkeringsgaraget har platser reserverats för handikappade resenärer, vilka kan parkera gratis. För assistans kan man ringa +90(0)216 588 8329.

Andra tjänster

Det finns banker (Türkiye Is Bankasi och Akbank), växelkontor och bankomater utspridda i terminalerna. Det finns även skötrum, ett postkontor, ett apotek och internetcaféer. Trådlöst internet (wi-fi) finns tillgängligt.

Kontakt

Kontakt

Adress

Sabiha Gökcen internationella flygplats
34912 Pendik
Istanbul
Turkiet

Telefon, fax, e-post

Telefon: +90(0)216 585 5000
Fax: +90(0)216 585 5114
E-post: via kontaktformulär

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: SAW
ICAO flygplatskod: LTFJ

Webbsidor