Biluthyrning Irland

Biluthyrning Irland

Bestämmelser och allmän information

Irland började använda metersystemet 2004. Det är därför som avstånden visas i kilometer. Man kan dock se vägskyltar med miles även om det inte är så ofta. 

Även om minimiåldern för att köra i Irland är 17 år, måste man vara minst 21 år för att hyra bil (åldern kan variera beroende på biltyp) och ha haft körkort i 2 år. Förare under 23 år och över 70 år kan eventuellt få betala en lokal tilläggsavgift. 

Det är vänstertrafik och ratten sitter på höger sida. För förare som inte bor i Storbritannien kan det ta ett tag att vänja sig vid detta även om det enda tättrafikerade området är Dublin. Hälften av Irlands invånare bor här, och utanför staden är vägarna lugna. 

Man bör vara uppmärksam på hastighetsbegränsningen för bilar med släp eller husvagn, vilken är 50 mph/80 km/h. Andra hastighetsbegränsningar är: på landsväg 60 mph/100 km/h och på motorväg 75 mph/120 km/h. Det är obligatoriskt med säkerhetsbälte och barn som är yngre än 12 måste sitta i baksätet. 

Att köra i Irland med hyrbil

En bil är oumbärlig i det gröna landet Irland. Landet är en pärla när det gäller keltisk historia och det häpnadsväckande landskapet. Dublin är en utmärkt utgångspunkt. Många bussar går från Dublin till Galway även om det tar lång tid. Bussarna stannar i många små städer och inte alla är värda ett besök.

Med hyrbil kan man själv välja vilka sevärdheter man vill se i Irland. Turen från Dublin till Galway är trevlig. Den tar omkring 3 timmar och 15 minuter (20,9 mil) vilket verkar länge. Slingrande vägar och kärv terräng måste man lägga under sig för att kunna ta sig från Dublin (östra Irland) till Galway (västra Irland). Galway nämns ofta som ett 'backpackerparadis' och ett stort antal vandrarhem och campingplatser bekräftar den titeln.

De som gillar friluftsliv och att vandra kommer med all säkerhet att tycka om (den gaeliska) regionen och campingplatser hittar man i byn Spiddal (och Galway). Cliffs of Moher påminner om sådana klippor som man läser om i fantasyromaner (de bjuder på storslagna vyer). En helt annan miljö hittar man omkring 29,1 mil från Dublin, i staden Waterford. Den sydligaste punkten i Irland kan man nå på 4 timmar. En förtjusande by nära Waterford är Tramore. Den staden verkar nästan västindisk (om än några grader kallare). Trots det kyliga vädret är stränderna härliga. 

Att hyra bil i Irland

De ledande biluthyrningsföretagen ligger i den tätbefolkade delen av Irland: Dublin. Biluthyrningsföretag som till exempel Avis, Budget, Europcar, Hertz och National finns på flygplatserna. På Shannon flygplats och Cork flygplats kan man också hämta sin hyrbil.

För att få en tydlig bild av de lokala priserna kan man använda sig av EasyTerra, en webbsida som visar priserna för väletablerade biluthyrningsföretag på ett för kunden behändigt sätt.