Girona flygplats: Girona-Costa Brava flygplats (GRO)

Girona-Costa Brava flygplats

Först av allt vill vi förklara att vi har valt att skriva Girona på katalanska. På spanska skriver man Gerona. Flygplatsens fullständiga namn är Girona-Costa Brava.

Girona flygplats ligger i nordöstra Spanien, 1,2 mil utanför staden med samma namn och 10 mil från Barcelona. Det är en viktig flygplats för turister som vill besöka Costa Brava eller Barcelona och det är också inkörsporten till Pyrenéerna, norr om Girona. Gironas betydelse har ökat, särskilt tack vare att det irländska budgetflygbolaget Ryanair började använda flygplatsen 2003. Ryanair använder Girona som en knutpunkt för sina förbindelser över hela Europa. För att öka flygplatsens kapacitet arbetar man med att förlänga start- och landningsbanorna. Man beräknar att flygplatsen kommer att ta emot ungefär fyra miljoner passagerare 2010.

Adress

Girona-Costa Brava flygplats
17185- Vilobi de Onyar
Girona - Costa Brava
Spanien

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: GRO
ICAO flygplatskod: LEGE

Transport

Lokaltransport

Tåg

Girona flygplats har ingen tågförbindelse, men man kan ta buss eller taxi till Girona och ta tåg därifrån till Barcelona. Tåg till Kataloniens huvudstad avgår i genomsnitt en gång i halvtimmen. Priset varierar på de olika bolagen mellan € 6.00 och € 15.00. Se också de spanska järnvägarnas hemsida RENFE.

Bil och buss

Flygplatsen kan nås via motorväg N-11 (Madrid-La Junquera), den avgiftsbelagda motorvägen A-7 (Barcelona-Frankrike), eller C-25 (Girona-Lleida). Alla vägar har tydliga skyltar till flygplatsen. De flesta människor väljer den avgiftsbelagda motorvägen för att komma till flygplatsen. Från flygplatsen når man den via GI-534. Efter ännu en halv kilometer kommer man till en rondell. Där tar man av till Barcelona. Avgiften till Barcelona är omkring € 10.00.

Vid ankomsthallen har tre busslinjer sina hållplatser: till Girona, till Costa Brava, och till Barcelona. Dessa bussar kan vara mycket fulla, särskilt efter att plan från ett budgetflygbolag landat.

  • En buss avgår var tjugonde minut, från klockan 5.00, på morgonen till Girona. I Girona kan man ta bussen till någon av de populära badorterna.
  • Några badorter kan man nå direkt från flygplatsen: Lloret de Mar, Blanes, Malgrat de Mar, Santa Susanna och Calella de la Costa.
  • Bussen till Barcelonas centrum avgår bara vid ankomst av flygningar. Resan tar en och en halv timme och biljetten kostar € 11.00 (enkel biljett).

Biluthyrning på Girona-Costa Brava flygplats

Fyra biluthyrningsbolag har diskar i ankomsthallen: Hertz, Avis, Europcar och Auriga. Man kan också boka hyrbil i förväg genom att använda de tjänster som EasyTerra erbjuder. De jämför olika biluthyrningsfirmors priser i en och samma prisuppgift.

Taxi

Taxibilarna på Girona flygplats tar max fyra passagerare, inklusive barn. Exempel på priser till populära destinationer är: Platja D'Ora (4 mil) € 45, Lloret de Mar (2,8 mil) € 40, Barcelona (10,3 mil) € 115.

Flygplatsparkering

Korttidsparkering på flygplatsen var tidigare gratis, men sedan parkeringsplatsen byggdes ut måste man betala. Priserna är emellertid rimliga. Den första timmen kostar € 0.90. Därefter kostar det € 0.75 i timmen att parkera.

Långtidsparkeringen sköts av Punt Central (tel: +34(0)972 477 514), som har en bevakad och täckt parkeringsplats med gratis bussar till terminalerna. Att parkera i en vecka kostar ungefär € 40.00.

Tjänster

Service

Hotell

Det finns ett hotell på flygplatsen: Vilobi Park. (tel: +34(0)972 473 483). Priserna på rummen varierar mellan € 65 och € 80, exklusive 7% moms. Andra hotell i området är Novotel Girona, vid motorvägen A-7 (tel: +34(0)972 477 100) och Hotel Husa Fornells Park i Fornells de la Selva (tel: +34(0)972 476 125). För mer information om hotell och för att boka online, besök gärna Booking.com. De har ett stort utbud av hotell med bra internetpriser.

Butiker och restauranger

Girona flygplats har inte ett stort utbud av affärer. Det finns bara en enda stor taxfreebutik, Aldeasa, som har de vanliga taxfreevarorna, inklusive tobak, alkoholhaltiga drycker och gourmetprodukter. Det finns tre restauranger.

Bagage

För borttappade och upphittade föremål ring tel: +34(0)972 186 633.

Information

Man hittar en allmän informationsdisk och en turistinformationsdisk i terminalen. Både Ryanair och Iberia har separata informationsdiskar.

Business

Flygplatsen har en VIP lounge som bara kan användas vid förfrågan. I den gamla terminalen finns det ett konferens- och mötesrum som är utrustat med en bar. Man kan boka mötesrummet och VIP loungen genom att ringa tel: +34(0)972 186 630.

Handikappade

Girona flygplats har inga särskilda faciliteter för handikappade, men personalen är alltid redo att hjälpa till.

Andra tjänster

Flygplatsen har en hjälpstation. I ankomsthallen hittar man bankomater och växelkontor. Det finns också en brevlåda.

Kontakt

Kontakt

Adress

Girona-Costa Brava flygplats
17185- Vilobi de Onyar
Girona - Costa Brava
Spanien

Telefon, fax, e-post

Telefon: +34(0)972 186 600
Fax: +34(0)972 474 334
E-post: gironainfo@aena.es

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: GRO
ICAO flygplatskod: LEGE

Webbsidor