Los Angeles flygplats: Los Angeles internationella flygplats (LAX)

Los Angeles internationella flygplats

Los Angeles internationella flygplats är en stor, mycket trafikerad flygplats som tar emot över 60 miljoner passagerare om året. Invånarna i Los Angeles kallar den vanligtvis för L-A-X, efter flygplatskoden. Det finns nio terminaler som ligger bakom varandra i en hästskoformad figur. Den internationella Terminal 9 byggdes inför Olympiska spelen 1984 och är uppkallad efter mannen som var borgmästare på den tiden, Tom Bradley. Under de kommande åren kommer denna terminal att renoveras.

Flygplatsen ligger 2,4 mil sydväst om Los Angeles.

Adress

Los Angeles International Airport
1 World Way
Los Angeles
California 90045
USA

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: LAX
ICAO flygplatskod: KLAX

Transport

Lokaltransport

Tåg

Det finns ingen riktig järnvägsstation, men det finns en gratis busslinje (linje G) till tunnelbanestationen Aviation. Denna station ligger på den gröna linjen av Los Angeles tunnelbana.

Bil och buss

Flygplatsen ligger vid Pacific Coast Highway (Motorväg 1) och Motorväg 42, vid korsningen av Freeways 405 och 105. Man bör vara uppmärksam på att Highway 1 kallas Lincoln Boulevard norr om flygplatsen och Sepulveda Boulevard söder om flygplatsen. Från Los Angeles följer man Freeway 405 Syd och tar sedan utfarten mot Highway 42 eller Freeway 105 Väst. Vägen till flygplatsen är tydligt angiven. Under rusningstid är det trångt på vägarna kring flygplatsen.

Flygbussen LAX FlyAway upprätthåller en förbindelse två gånger i timmen mellan Union Station i centrala Los Angeles och flera olika terminaler på flygplatsen. Metropolitan Express går också till Union Station. Om man ska till Disneyland kan man ta Airport Bus som går till Anaheim och Buena Park. Från parkeringsområde C går bussar som tillhör den vanliga kollektivtrafiken till flera destinationer i och utanför Los Angeles.

Biluthyrning på Los Angeles internationella flygplats

Mer än 40 företag hyr ut bilar på Los Angeles flygplats men deras kontor finns inte i terminalen. Man kan ringa till dessa firmor från en speciell telefon som finns vid bagagebanden i ankomsthallen. Man kan också boka en hyrbil i förväg genom att använda de tjänster som EasyTerra erbjuder. De jämför priser mellan flera olika biluthyrningsföretag i en och samma prisuppgift.

Taxi

Det finns taxi utanför alla terminalers ankomsthallar. De har taxameter men till ett fåtal populära destinationer finns det fasta priser.

Flygplatsparkering

Det finns parkeringsplatser på kort avstånd från alla terminaler, som totalt har plats för över 8000 bilar. Två områden ligger lite längre bort (Område B och Område C). De har lägre avgifter och de första två timmarna kan man parkera gratis. Det finns bussar till och från dessa områden (Buss B, respektive Buss C).

Tjänster

Service

Hotell

Det finns många hotell kring flygplatsen, bland annat Hilton Los Angeles Airport (tel: +1(0)310 410 4000), Holiday Inn Los Angeles International Airport (tel: +1(0)310 649 5151), Crowne Plaza Hotel (tel: +1(0)310 642 7500) och Best Western Airport Plaza Inn (tel: +1(0)310 568 0071). I ankomsthallen (vid bagagebanden) finns det telefoner från vilka man kan ringa direkt till det hotell man väljer. Dessutom finns det speciella diskar för bokning av hotell i ankomsthallen. De flesta hotell har en särskild bussförbindelse till flygplatsen. För information om fler hotell och för att boka online kan man besöka Booking.com. De har ett stort utbud av hotell med bra internetpriser.

Butiker och restauranger

Överallt på flygplatsen finns det snackbarer, caféer, snabbmat, vanliga restauranger och glassaffärer. Los Angeles flygplats har även ett stort urval av affärer, samt taxfreeaffärer i alla terminaler, förutom i Terminal 1.

Bagage

Man kan förvara bagaget i ankomsthallen på Tom Bradley Terminal. Man kan också få saker inpackade där. På flygplatspolisens (tel: +1(0)310 646 5252) kontor kan man även fråga efter borttappade och upphittade föremål.

Information

Precis intill bagagebanden i ankomsthallen finns det diskar som sköts av Travelers Aid (Resehjälp). Här kan man få allmän information och be om assistens för handikappade resenärer.

Business

Travel Right Café i avgångshallen i Terminal 4 har datorer med internetanslutning och hyr ut mobiltelefoner. På ICE Currency Exchange i avgångshallen i Tom Bradley Terminal finns det en notarius publicus tillgänglig. ICE Currency Exchange i samma terminals ankomsthall har fax och kopieringsfaciliteter. Det finns två mötesrum, ett i Terminal 3 som sköts av Alaska Airlines (tel: +1(0)310 342 4435), och ett i Terminal 1, som sköts av US Airways (tel: +1(0)310 417 2054).

Omfattande businesscenter och mötesrum finns tillgängliga på hotellen kring flygplatsen.

Handikappade

Flygplatsen är mycket handikappvänlig. Det finns rullstolsramper, anpassade hissar, toaletter och telefoner. De flesta restauranger är tillgängliga för rullstolsanvändare. Bussarna till och från parkeringsområdena C och D har också plats för rullstolar. Det finns parkeringsplatser reserverade för handikappade resenärer vid alla terminaler. Det finns en särskild informationslinje för hörselskadade (tel: +1(0)310 665 0370).

Andra tjänster

Det finns banker, växelkontor och bankomater i alla terminaler. Dessutom finns det lekområden för barn i alla terminaler. I Tom Bradley Terminal finns det en hjälpstation (tel: +1(0)310 215 6000). Hjärtstartare finns tillgängliga i alla terminaler.

Kontakt

Kontakt

Adress

Los Angeles internationella flygplats
1 World Way
Los Angeles
Kalifornien 90045
USA

Telefon, fax, e-post

Telefon: +1(0)310 646 5252
Fax: +1(0)310 646 1893
E-post: infoline@lawa.org

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: LAX
ICAO flygplatskod: KLAX

Webbsidor