Paris flygplats: Paris Orly Flygplats (ORY)

Paris Orly flygplats

Orly flygplats är belägen 1,4 mil söder om Paris och har två terminaler (väst och syd) som är anslutna till varandra med en flygbuss. Innan denna flygplats byggdes var Charles de Gaulle den viktigaste flygplatsen i Parisområdet.

Adress

Paris Orly Flygplats
Orly Sud 103
94396 Orly Aérogare
Frankrike

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: ORY
ICAO flygplatskod: LFPO

Transport

Lokaltransport

Tåg

Det finns två pendeltåg som ansluter flygplatsen till Paris regionala snabbtågsnät (RER). Pendeltåget ADP går till Gare d’Austerlitz (RER-linjen C till St. Michel, Invalides och Porte Maillot). Pendeltåget Orlyval förbinder flygplatsen med stationen Antony (RER-linje B till Denfert-Rochereau, St. Michel, Châtelet-les-Halles och Charles de Gaulle flygplats).

Bil och buss

Från flygplatsen finns flera olika vägar till Paris, beroende på vilken destination man ska till. Till Porte d’Orléans: motorväg A6a, till Porte de Gentilly: motorväg A6b, till Porte d’Italie: riksväg N7, till Charles de Gaulle flygplats: motorväg A1, till Porte de Bagnolet: motorväg A3.

Man kan nå busstationen från båda terminalerna med en gratis flygbuss som är gratis. Orlybus går till tunnelbanestationen Denfert-Rochereau. Jetbus går till tunnelbanestationen Villejuif-Louis Aragon. Air France har flygbussar som stannar vid Porte d’Orléans, Gare Montparnasse, Duroc och Gare des Invalides. Dessutom finns det en flygbuss som går till hjärtat av Paris. Det finns också vanliga stadsbussar som går till flygplatsen.

Biluthyrning på Paris Orly flygplats

I båda terminalerna har biluthyrningsfirmorna Avis, Budget, Europcar, Hertz, National och Sixt kontor. Man kan också boka hyrbil i förväg genom att använda den service som EasyTerra erbjuder. De jämför priser mellan flera olika biluthyrningsfirmor i en och sammaprisuppgift.  Motorcyklar, även med förare, är tillgängliga hos Aerobikes (tel: +33(0)1 4075 1350).

Taxi

Det finns taxibilar utanför båda terminalernas ankomsthallar. Priset är ungefär € 25 till Paris centrum. Restid: ungefär 30 minuter då det inte är rusningstid. Limousiner med förare är tillgängliga hos Aéroports Limousine Service (tel: +33(0)1 4071 8462).

Flygplatsparkering

Det finns parkeringsplatser för korttidsparkering vid båda terminalerna (Orly väst P0, P2 och P5, Orly syd: P1 och P3). Den första timmen kostar € 2,90. Långtidsparkering är tillgänglig vid P4 och P7 (€ 1,60 per timme). En gratis flygbuss går från dessa parkeringsplatser till terminalerna.

Tjänster

Service

Hotell

Det finns två hotell på flygplatsen. Båda kan nås med en gratis flygbuss. Hilton Paris Orly (tel: +33(0)1 4512 4512) och Ibis Orly (tel: +33(0)1 5670 5050). För mer information om hotell och för bokning online, kan man besöka Booking.com. De har ett brett utbud av hotell med bra internetpriser.

Butiker och restauranger

Utbudet av barer och restauranger är skapligt. Orly väst har 13 barer och Orly syd har åtta barer och två restauranger. I båda terminaler finns affärer, men Orly väst har det största och mest varierande utbudet. 

Bagage

Det finns ingen säker bagageförvaring. Det finns diskar för förlorade och upphittade väskor och föremål i båda terminalernas ankomsthallar. (Orly syd tel: +33(0)1 4975 3410, Orly väst, tel: +33(0)1 4975 4234).

Information

Det finns allmänna informationsdiskar i båda terminalerna. I Orly syd hittar man dem vid utgångarna C och H och på första våningen i hall B. I Orly västs avgångshall finns tre informationsdiskar. Gratis kartor finns tillgängliga vid alla dessa diskar. För mer information kan man också ringa det allmänna informationsnumret.

Business

Orly väst har ett stort businesscentrum (Centre d’Affaires, tel: +33(0)1 4975 1233) med faciliteter som till exempel telefon, fax, kopiering och e-post. Det finns 16 mötesrum, sju kontor och en lounge som man kan hyra. I terminalen Orly syd finns det tre större mötesrum (max. 200 personer).

Handikappade

På parkeringsområdena finns platser som är reserverade för handikappade personer. Dessutom finns det rulllstolsramper och anpassade hissar, toaletter och telefoner. För mer information och assistans kan man vända sig till de speciella diskarna vid utgång W i Orly väst och vid utgång E i Orly syd.

Andra tjänster

I båda terminalerna finns det banker, växelkontor och bankomater. Hjälpstationen ligger i Orly väst.

Kontakt

Kontakt

Adress

Paris Orly Airport
Orly Sud 103
94396 Orly Aérogare
Frankrike

Telefon, fax, e-post

Telefon: +33(0)1 4975 1515
Fax: +33(0)1 4975 5878
E-post: genom kontaktformuläret

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: ORY
ICAO flygplatskod: LFPO

Webbsidor