Aten flygplats: Atens flygplats (ATH)

Atens flygplats

Eleftherios Venizelos internationella flygplats – det officiella namnet på Atens flygplats - är en mycket modern flygplats. Den invigdes 2001 och är den viktigaste transitflygplatsen för Balkan och Mellanöstern. Flygplatsen tar emot omkring 13 miljoner passagerare per år.

Det finns två terminaler - "Huvudterminalen" och "Satellitterminalen" - som är anslutna till varandra under markytan.

Flygplatsen ligger 3,3 mil sydost om Aten.

Adress

Atens Eleftherios Venizelos
Internationella flygplats
Administration Building 17
Spata 19019
Grekland

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: ATH
ICAO flygplatskod: LGAV

Transport

Lokaltransport

Tåg

Tunnelbanan avgår en gång i halvtimmen till den grekiska huvudstadens centrum (Syntagma Plein). Man kan byta tåg där om man vill åka till Omonia Plein eller Makriani. Man måste åka längre om man vill åka till Monastiraki-stationen. Där kan man byta till linje 1 till Pireus.

Det finns också ett stadståg till Larissis-stationen. Därifrån avgår tåg till alla destinationer på det grekiska fastlandet.

Bil och buss

Samtidigt som man byggde den nya flygplatsen, anlade man också nya vägar. Det är nu lätt att undvika trafiken i Aten. För södergående vägar följer man skyltarna till Elefsina. För norrgående vägar följer man skyltarna till Thessaloniki. Den avgiftsbelagda vägen Attiki Odos förbinder flygplatsen med Atens västra distrikt.

Bussarna står utanför ankomsthallen (vid utgång 4 och 5). Linje E94 går direkt till tunnelbanestationen Ethniki, linje E95 går till hamnen Pireus. En ny busslinje, E93, förbinder flygplatsen med den centrala busstationen på Kiffisougatan. En ny busslinje är också planerad till hamnen Rafina.

Biluthyrning på Atens flygplats

Det finns sex biluthyrningsdiskar i ankomsthallen: Avis, Budget, Europcar, Hertz, National/Alamo och Sixt. Man kan också boka en hyrbil i förväg genom att använda sig av de tjänster EasyTerra erbjuder. De jämför priser mellan flera biluthyrningsföretag i en och samma prisuppgift.

Taxi

Taxibilar finns vid utgång 1. En resa till den grekiska huvudstaden kostar mellan € 15 och 25 och tar omkring en halvtimme beroende på trafiken. Man bör be föraren att sätta på taxametern och försäkra sig om att han använder den rätta taxan ("2" betyder att man betalar dubbelt pris men detta pris gäller endast på natten).

Flygplatsparkering

Korttidsparkeringarna (P1 och P2) ligger utanför ankomsthallen. Långtidsparkeringen är vid P3 och är ansluten till terminalen med flygbuss. På alla parkeringsplatserna är de första 20 minuterna gratis.

Man kan också lämna sin bil till en förare vid avgångshallen (Central Parking Systems Athens, tel: +30(0)210 353 4260). Avgifter: 5-7 dagar € 75.00, därefter € 5.00 per dag.

Tjänster

Service

Hotell

Det finns ett hotell på flygplatsen: Sofitel Athens Airport (tel: +30(0)210 354 4000). Det ligger inom gångavstånd från terminalbyggnaden men det finns också en flygbuss. För fler hotell och för att boka online vänligen besök Booking.com. De har ett stort utbud av hotell med mycket bra internetpriser.

Butiker och restauranger

Den nya flygplatsen har ett stort utbud av affärer, barer, kaféer och restauranger. De flesta ligger i huvudterminalen. Restauranger och (snack) barer har koncentrerats till Olympus Plaza. Som namnet antyder erbjuder Skyview Bar en fantastisk utsikt över flygplanen.

Bagage

I ankomsthallen finns det ett kontor för förlorade och upphittade väskor och föremål vilket man också kan nå per telefon (tel: +30(0)210 353 0000). Man kan också förvara sitt bagage här, men kontoret är bara öppet från måndag till lördag (tel: +30(0)210 353 0352). Bagagebärare kan man hitta överallt på flygplatsen. Man kan också ringa efter en bärare på telefon: +30(0)210 353 0100.

Information

Det finns ett flertal informationsdiskar över hela terminalen (tel: +30(0)210 353 0000). Man hittar den grekiska turistbyrån i ankomsthallen och där kan man få information om hotell, transport, sevärdheter och konferensmöjligheter (tel: +30(0)210 327 1000).

Business

På Business Centret (tel: +30(0)210 3530533) kan man hyra kontor med telefon, fax och dator med internetanslutning. Det finns också små mötesrum (upp till sex personer). Större rum finns att hyra men måste bokas genom Resurs- och administrationsavdelningen (tel.: (+30(0)210 3536318). Sofitel Airport Hotel erbjuder mer omfattande faciliteter för sammankomster och konferenser.

Det finns särskilda lounger för passagerare i business class på Alitalia, Aegean Airlines, British Airways, Goldair, Lufthansa och Olympic Airlines.

Handikappade

Atens flygplats är mycket handikappvänlig. Det finns anpassade telefoner, toaletter och hissar. För förflyttning mellan terminalerna finns det elbilar tillgängliga. Det finns 90 parkeringsplatser reserverade för handikappade personer nära ingången.

Andra tjänster

Trådlöst internet finns på flera platser på flygplatsen. Det finns också allmänna datorer med internetanslutning (12 gratis internetterminaler). Vidare erbjuder Atens flygplats sedvanlig service som banker, växlingskontor, bankomater, hjälpstation, ett apotek och ett postkontor.  

Kontakt

Kontakt

Adress

Aten Eleftherios Venizelos
Internationella flygplats
Administration Building 17
Spata 19019
Grekland

Telefon, fax, e-post

Telefon: +30(0)210 353 0000
Fax: +30(0)210 353 2284
E-post: airport_info@aia.gr

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: ATH
ICAO flygplatskod: LGAV

Webbsidor