Milano flygplats: Bergamo flygplats (Orio al Serio) (BGY)

Bergamo flygplats (Orio al Serio)

Bergamo flygplats (officiellt Orio al Serio internationella flygplats) ligger 4,5 mil nordöst om Milano, i närheten av staden Bergamo. Milano har två internationella flygplatser (Malpensa och Linate), men Bergamo spelar också en viktig roll för Milano.

Den här flygplatsen används framför allt av budgetflygbolag, av vilka irländska Ryanair är det viktigaste.

Flygplatsen har en terminal. 2005 tog Bergamo emot nästan 4,5 miljon passagerare.

Adress

Bergamo - Orio al Serio
SACBO Via Aeroporto 13
I-24050 Orio Al Serio
Italien

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: BGY
ICAO flygplatskod: LIME

Transport

Flyg

Flygbolag

En mängd flygbolag använder sig av Bergamo flygplats. Då denna text skrevs fanns det 15 flygbolag omnämnda i flygbolagsförteckningen på den officiella webbsidan. Många av dessa flygbolag erbjuder billiga flyg eftersom Bergamo ofta används som ett billigt alternativ till Milan Malpensa och Milan Linate.

Biljetter

Det finns många webbsidor som erbjuder billiga flygresor till Bergamo flygplats. På grund av detta har vi skapat en separat sida där dessa bolag kan annonsera sina tjänster. Vi rekommenderar att man jämför åtminstone ett par av dem, eftersom priserna kan variera från dag till dag. Följande länk hänvisar till en sida med listor på billiga flyg till Bergamo flygplats.

Tjänster

Lokaltransport

Tåg

Bergamo flygplats har ingen direkt tågförbindelse men det finns en flygbuss som man kan ta till stationen i Bergamo på 15 minuter. Bussen går en gång i halvtimmen mellan 6.12 och 00:15. En enkel biljettkostar € 1.55. Det är extra kostnad för stort bagage. Man hittar mer information om flygplatsbussar och annan busservice i Bergamo i denna broschyr.

Bil och buss

Bergamo flygplats ligger längs motorväg A-4 som ansluter Milano med Venedig. Detta är en avgiftsbelagd väg. Brescia och Verona är också lätta att nå via denna väg. För att komma till Bergamo tar man vägen från flygplatsen till A-4, men man måste fortsätta köra rakt fram. När man kommer till rondellen ska man ta till vänster (tre kvart av rondellen) till Bergamo.

Bussar till Milano och Brescia sköts av Autostradale (tel: +39(0)35 318472). Den viktigaste bussförbindelsen till Milano går en gång i halvtimmen mellan 4.30 och 01.00. Biljetter säljs vid Autostradales lucka. Locatelli Air Pullman (tel: +39(0)35 319366) har också en bussförbindelse till Milano. Biljetter kan köpas av chauffören.

Biluthyrning på Bergamo flygplats

I ankomsthallen finns följande biluthyrningsföretag: Autoeuropa, Avis, Europcar, Hertz, Locauto Tirreno, Maggíori och Sixt. Lyxiga bilar med förare kan hyras via Airport Car Service och AClass. Man kan också boka hyrbil i förväg genom att använda sig av de tjänster som EasyTerra erbjuder. De jämför priser från olika biluthyrningsföretag i en och samma prisuppgift.

Taxi

Taxibilar hittar man vid ankomsthallen. Man kan också ringa efter taxi på +39(0)35 451 9090.

Flygplatsparkering

Bergamo har 5 400 platser för parkering och 1 000 av dem är övertäckta. De sköts av Skypark (tel: +39(0)35 779 386). Parkeringsområdet P1 ligger i anslutning till terminalen och är avsett för korttidsparkering. Avgiften är från € 2.00 för den första timmen. P2 är uppdelad i en övertäckt del och en icke övertäckt . Det övertäckta parkeringsområdet är markerat som P2a och P2b. Det kostar € 8.00 för de första åtta timmarna. Den icke övertäckta delen kostar € 9.00 per dag de första fyra dagarna och därefter € 7.50 per dag.

Kontakt

Service

Hotell

Det finns inga hotell på flygplatsen. De närmaste alternativen är Starhotel Cristallo Palace (tel: +39(0)35 311 211) och Hotel Piemontese (tel: +39(0)35 242 629). För fler hotell och bokning online kan man besöka Booking.com. De har ett stort utbud av hotell med mycket bra internetpriser.

Butiker och restauranger

Bergamo flygplats har ett väsentligt antal restauranger, vinbarer och butiker. Butikerna är specialiserade på italienskt mode, lyxartiklar och specialiteter från Lombardiet. Det finns också en taxfreeaffär.

Bagage

Man kan lämna bagage i ankomsthallen. För bagage upp till 25 kilo är kostnaden € 3.00 per dag och € 5.00 per dag för bagage tyngre än 25 kilo. Servicen tillhandahålls av Autostradale (tel: +39(0)35 318 472). För förlorade och upphittade väskor och föremål ring tel: +39(0)35 326 297 eller skriv till operativo@sacbo.it.

Information

Allmän information om flygplatsen kan man få vid disken i ankomsthallen (tel: +39(0)35 326 323). Där finns också en disk för turism i Bergamo (tel: +39(0)35 320 402). Här kan man boka hotellrum och köpa ett speciellt turistkort som ger rabatt på kollektivtrafik och sevärdheter i Bergamo.

Business

Bergamo flygplats har en VIP-lounge som finns tillgänglig för alla till ett pris av € 15.00. De som reser mycket kan beställa ett VIP-kort som ger fritt tillträde till VIP-loungen, parkeringsplats och rabatt på hotellrum. VIP-kortet kostar € 250 per år.

Ett konferensrum kan också bokas via flygplatsens allmänna telefon- eller faxnummer.

Handikappade

Bergamo flygplats är mycket väl handikappanpassad. Det finns rullstolsramper, telefoner för hörselskadade och handikappanpassade toaletter. Synskadade kan ta sig fram på anpassade gångbanor. Det finns parkeringsplatser reserverade för handikappade nära terminalen. Man måste dock anmäla sig vid diskarna i P2 innan man parkerar där.

Andra tjänster

I terminalen finns det två banker, bankomater, växlingskontor och ett postkontor. Det finns också en läkarmottagning, ett apotek och ett bönerum.