Moskva flygplats: Moskva Sheremetyevo internationella flygplats (SVO)

Moskva Sheremetyevo internationella flygplats

Sheremetyevo internationella flygplats är den näst största flygplatsen i Ryska federationen, efter Domodedovo flygplats som också ligger nära Moskva. Den tredje flygplatsen i den ryska huvudstaden är Vnukovo flygplats. Sheremetyevo hanterar över 20 miljoner passagerare årligen.

Flygplatsen har fem terminaler: terminal B är för inrikesflyg, terminal C för flygningar till GOS länder (vissa länder som tillhörde det forna Sovjetunionen), terminal D är uteslutande för flygbolaget Aeroflot, och terminal E och F för utrikesflyg. 

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: SVO
ICAO flygplatskod: UUEE

Transport

Lokaltransport

Tåg

Aeroexpress förbinder flygplatsen med tågstationen Belorussky i Moskva. Resan tar 35 minuter. 

Bil och buss

Sheremetyevo flygplats ligger 2,9 mil nordväst om Moskva. Restiden mellan flygplatsen och den ryska huvudstaden tar omkring trettio minuter utanför rusningstid, men under rusningstid kan det lätt ta upp till två timmar. Med hyrbil tar man Leningradskiy Prospekt från centrum i den ryska huvudstaden mot nordväst. Vägen ansluter till Leningradskiy Shosse (motorväg M3) som leder till flygplatsen. Avfarten mot flygplatsen är tydligt skyltad. 

Buss 851 och 851e (expressbuss) förbinder Sheremetyevo flygplats med tunnelbanestationen Rechnoi Vokzal i Moskva. Buss 817 går till tunnelbanestationen Planernaya. Man kan också ta sig till de här två tunnelbanestationerna med minibuss (marshrutka).

Biluthyrning Moskva Sheremetyevo flygplats

Man hittar biluthyrningsdiskarna i ankomsthallen i terminal F. Det finns bara ett biluthyrningsföretag på Moskva Sheremetyevo flygplats: Hertz. För de flesta hyrbilarna måste föraren vara minst 25 år och ha minst ett års erfarenhet av att köra bil. Man kan också boka en hyrbil i förväg genom att använda sig av de tjänster som EasyTerra erbjuder; de jämför priser mellan olika biluthyrningsföretag i en och samma prisuppgift. 

Taxi

Det finns två taxibolag på Sheremetyevo flygplats. Vid utrikesterminalen F hittar man taxi som tillhör Transparking. De har fasta avgifter. En resa till Moskvas centrum kostar 1 800 rubler. 

Flygplatsparkering

Det finns gott om parkeringsmöjligheter på Moskva Sheremetyevo flygplats. Långtidsparkeringarna hittar man till höger om infartsvägen till flygplatsen. Det finns ett parkeringshus för korttidsparkering framför terminal F. På flygplatsens webbsida finns en karta som visar de olika parkeringsplatserna. 

Tjänster

Service

Hotell

Mellan terminal B och F hittar man Kora VIP Hotel (tel: +7(0)495 578 3696), ett transithotell. Andra hotell i närheten av flygplatsen är bland annat Park Inn Sheremetyevo Airport (tel: +7(0)495 232 2220), Novotel Moscow Sheremetyevo (tel: +7(0)495 626 5900) och Atlanta Sheremetyevo Hotel (tel: +7(0)495 972 0494). För fler hotell och för att boka online kan man besöka Booking.com. De har ett stort utbud av hotell till konkurrenskraftiga internetpriser. 

Butiker och restauranger

Det finns en restaurang (Vylet) på Sheremetyevo flygplats. Dessutom finns det kaféer och (snack) barer, inklusive en irländsk pub. Urvalet av butiker är bra, men inte överväldigande, med många taxfreebutiker och elektronikbutiker. 

Bagage

Man kan lämna in sitt bagage vid en disk nära bagagebanden. Här kan man också fråga om borttappade föremål (också via telefonnummer +7(0)495 578 2391 i terminal F). Man kan också få sitt bagage inplastat på Sheremetyevo flygplats

Information

Det finns informationsdiskar (tel: +7(0)495 232 6565) i alla terminaler för förfrågningar om Sheremetyevo flygplats, flygtider, transportmöjligheter och flygplatstjänster. Den ryska turistbyrån (tel: +7(0)495 578 5971) har en disk i utrikesterminal F. 

Business

Flygplatsen har flera VIP-lounger, information via telefonnummer +7(0)495 788 7357. I terminal F finns det också ett businesscentrum med några mötesrum. Omfattande affärsfaciliteter hittar man på Novotel Moscow Sheremetyevo (se Hotell).

Handikappade

Moskva Sheremetyevo flygplats är ganska bra handikappanpassad. Det finns rullstolsramper och anpassade hissar och toaletter. 

Andra tjänster

Man hittar banker, växlingskontor och bankomater utspridda runt om i terminalerna. Första hjälpen-kontoret i terminal F kan man nå via telefonnummer +7(0)495 578 7838. I terminal F har man fri tillgång till trådlöst internet (Wi-Fi). Wi-Fi finns också i de andra terminalerna, men man måste betala. På Sheremetyevo Creative Gallery har man växlande utställningar. 

Kontakt

Kontakt

Adress

Moskva Sheremetyevo internationella flygplats
Sheremet’evskoye shosse
103340 Moskva
Ryska federationen

Telefon, fax, e-post

Telefon: +7(0)495 232 6565
Fax: +7(0)495 578 0108
E-post: via kontaktformulär

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: SVO
ICAO flygplatskod: UUEE

Webbsidor