Heraklion flygplats: Heraklions flygplats (HER)

Heraklions flygplats

Heraklions flygplats, som ligger på Kreta, heter officiellt “Nikos Kazantzakis” efter författaren och filosofen som är känd för sin berättelse om "Zorba". Flygplatsen ligger i utkanten av Heraklion (Iraklio). Fem miljoner passagerare använder sig av flygplatsen årligen. Terminalbyggnaden är ganska liten och därför är det extremt mycket liv och rörelse där under högsäsongens mest trafikerade dagar. Det är ganska vanligt att avresande passagerare måste vänta utanför. Flyg till och från Heraklions flygplats är ofta försenade. En ny flygplats håller på att byggas inte så långt från den nuvarande flygplatsen, men det kommer att ta flera år innan de första flygen avgår och ankommer.

Flygplatsen används också av det grekiska flygvapnet. Därför är det officiellt förbjudet att fotografera där.

Adress

Heraklions flygplats "N. Kazantzakis"
71408 Iraklio
Grekland

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: HER
ICAO flygplatskod: LGIR

Transport

Lokaltransport

Tåg

Det finns inga tåg på Kreta.

Bil och buss

Flygplatsen ligger knappt fem kilometer öst om Heraklion. Avfarten till flygplatsen är på Makariou Dikeossinisvägen. Västerut för den dig till Heraklion och österut ansluter vägen till motorvägen som löper längs Kretas norra kust och anknyter till de viktigaste turistorterna.

Stadsbuss 78 går till busstationen i Heraklion. Resan tar 20 minuter och kostar € 0.75. Denna buss stannar också vid det arkeologiska museet.

Biluthyrning på Heraklions flygplats

Det finns diskar i ankomsthallen för biluthyrningsföretagen Avis, Autohellas, Eurodollar, Hertz, Sixt och Travel Star. Man kan också boka en hyrbil i förväg genom att använda sig av de tjänster som EasyTerra erbjuder. De jämför priser mellan flera biluthyrningsföretag i en och samma prisuppgift.

Taxi

Taxibilar hittar man utanför ankomsthallen och man kan resa till Heraklions centrum för € 12.00. Man bör se till att vara helt överens om priset!

Flygplatsparkering

Det finns kort- och långtidsparkeringar nära terminalbyggnaden. Tvärtemot vad som gäller på Kretas andra flygplats (Chania) finns här enbart betald parkering.

Tjänster

Service

Hotell

Det finns inga hotell på flygplatsen. För fler hotell och för att boka online vänligen besök Booking.com. De har ett stort utbud av hotell med mycket bra internetpriser.

Butiker och restauranger

Heraklions flygplats har ett begränsat utbud av butiker och restauranger. Det finns bara en restaurang (egentligen är det mer än snackbar) och det finns fem kaféer. Priserna är höga både i affärerna och på restaurangerna.  

Bagage

Man kan förvara bagage vid ingången till parkeringsplatsen. Denna service är officiellt öppen 24 timmar om dygnet, men det finns inte alltid personal där. Det är ingen billig service: att förvara en medelstor resväska kan kosta hela € 12.00 per dag.

Om man har förlorat sitt bagage ska man meddela informationsdisken direkt. Om man inte gör det utan lämnar flygplatsen utan resväskan kan man inte göra anspråk på den senare!

Information

Det finns en informationsdisk nära bagageområdet i ankomsthallen (tel: +30(0)2810 397129).

Business

Det finns inga kontor eller mötesrum att hyra på Heraklions flygplats.

Handikappade

Flygplatsen är inte speciellt handikappanpassad. Det finns många trappor och vid bagagehämtningen finns det bara en handikapptoalett. Handikappade personer kan på begäran få assistans under ankomst och avgång, men det är lättare att komma överens med ens flygbolag om detta.

Andra tjänster

Heraklions flygplats är en liten flygplats med få faciliteter. Det finns en bank och en bankomat.  

Kontakt

Kontakt

Adress

Heraklions flygplats "N. Kazantzakis"
71408 Iraklio
Grekland

Telefon, fax, e-post

Telefon: +30(0)2810 397129/397136
Fax: +30(0)2810 245598
E-post: kahktl@otenet.gr

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: HER
ICAO flygplatskod: LGIR

Webbsidor