Pisa flygplats: Pisa flygplats Galileo Galilei (PSA)

Pisa flygplats Galileo Galilei

Pisa flygplats är officiellt uppkallad efter Galileo Galilei, en italiensk fysiker och astronom som föddes i Pisa. Han hävdade att jorden roterar runt solen, men på den tiden bemöttes hans upptäckt inte väl av den katolska kyrkan. Först nyligen, 1992, blev hans namn slutligen rentvått.

Flygplatsen ligger två kilometer från Pisa, 2 mil från Livorno och 8 mil från Florens. Det är porten till Toscana, ett populärt semesterområde.

Adress

Pisa internationella flygplats Galileo Galilei
Società Aeroporto Toscano S.p.A.
56121 Pisa
Italien

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: PSA
ICAO flygplatskod: LIRP

Transport

Lokaltransport

Tåg

Tågstationen ligger precis utanför avgångshallen. Det finns direktförbindelser till Pisa (enkel biljett € 1.10) och Florens (€ 5.10). Tågbiljetter säljs i informationsdisken i ankomsthallen. Man hittar tågtidtabeller på flygplatsens webbsida.

Bil och buss

Pisa flygplats ligger precis vid motorvägen Florens-Pisa-Livorno, utfarten på A12 mot Genua. A12 är vidare ansluten till A11 till Florens. Eftersom flygplatsen ligger så nära staden tar resan till Pisas centrum inte mer än tio minuter.

Stadsbussar från Compagnia Pisana Trasporti avgår var tjugonde minut till Pisa. Bussar som går till Lucca stannar också i Pisas centrum. En biljett kostar € 0.85 och gäller i en timme inom bussnätet.

En speciell flygbuss går till SM Novella station i Florens. Bussarna går elva gånger om dagen från 08.40 till 22.00.

Biluthyrning på Pisa flygplats Galileo Galilei

Man kan hyra bil i ankomsthallen hos Auto Europa, Avis, Sixt, Easy Car, Europcar, Hertz, Thrifty eller Maggíore. Liberty Rent International specialiserar sig på uthyrning av lyxiga fordon med chaufför. Man kan också boka hyrbil i förväg genom att använda sig av de tjänster som EasyTerra erbjuder. De jämför priser från olika biluthyrningsföretag i en och samma prisuppgift.

Taxi

Taxibilar finns utanför ankomsthallen (tel: +39(0)50 541 600). En resa till Pisa kostar mellan € 5.00 och € 7.00. På helger och helgdagar är det en tilläggsavgift på € 2.00.

Man kan också dela på en taxi genom Pisa Taxi Cooperation. Taxibilarna avgår var tionde minut och kan som mest ta åtta passagerare till en beräknad fast avgift (€ 2.50 till tågstationen och € 4.00 till det lutande tornet i Pisa). Dessa gemensamma taxibilar finns precis utanför utgången.

Flygplatsparkering

Det övertäckta parkeringsgaraget för långtidsparkering kan också användas av dem som snabbt vill hämta eller lämna någon på flygplatsen. Den första halvtimmen är gratis. Det övertäckta parkeringsgaraget ligger i närheten av avgångshallen.

Tjänster

Service

Hotell

Det finns inga hotell på flygplatsen men Pisa ligger så nära så det är inget problem. Jolly Hotel Cavalieri (tel: +39(0)50 43290) och Hotel D'Azeglio (tel: +39(0)50 500 310) ligger i centrum av Pisa, två kilometer från flygplatsen. För fler hotell och bokning online kan man besöka Booking.com. De har ett stort utbud av hotell med mycket bra internetpriser.

Butiker och restauranger

Pisa flygplats har ett fint affärsområde som kallas “La Corte”. Utöver det vanliga utbudet av butiker finns det också en herr- och damfrisering. Det finns en taxfreebutik enbart för passagerare med det passande namnet “Free Shop”.

Det finns en bar och pizzarestaurang i huvudhallen. På första plan i terminalen finner man restaurangen Puccini som har självservering. Därutöver finns också à la cart-restaurangen Mascagni.

Bagage

Man kan förvara bagaget i den allmänna informationsdisken för en avgift på € 7.00 per dag.

Information

Man hittar den allmänna informationsdisken i ankomsthallen (tel: +39(0)50 849 300). Man kan också köpa buss- och tågbiljetter där. Turistinformationen finns precis utanför ankomsthallen (tel: +39(0)50 503 700).

Business

Pisa flygplats businesscenter har en konferenssal (med kapacitet på 50 personer) och två mindre mötesrum. Man kan boka dessa rum på tel: +39(0)50 849200. Innehavare av kortet Galileo Gold(€ 550 per år) har rabatt på 25%.

Flygplatsen har en VIP-lounge som finns tillgänglig för passagerare i businessklass, innehavare av kortet Galileo Gold, eller för dem som betalar en avgift på € 9.50 på Airport Ticket Office. Denna lounge finns på första plan och har också internet.

Handikappade

Flygplatsen är mycket handikappanpassad. Det finns rullstolsramper och anpassade toaletter och telefoner. Handikappade passagerare som reser ensamma kan få assistans till flygplanet.

Andra tjänster

Sista-minuten-biljetter kan köpas på flygplatsen (tel: +39(0)50 849404). Det går till och med att köpa tågbiljetter från Gatwicks flygplats till Victoria Station i London!

Det finns tillgängliga datorer med internetanslutning (Telelink Internet Kiosk) på flygplatsen. På första plan finns det en bank (Cassa di Risparmio di Pisa), en bankomat och ett postkontor. I affärsområdet “La Corte” finns det ett växlingskontor.

Dessutom finns det en vaccinationsklinik på flygplatsen (tel: +39(0)50 43076).

Kontakt

Kontakt

Adress

Pisa internationella flygplats Galileo Galilei
Società Aeroporto Toscano S.p.A.
56121 Pisa
Italien

Telefon, fax, e-post

Telefon: +39(0)50 849 216
Fax: +39(0)50 849 216
E-post: sat@pisa-airport.com

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: PSA
ICAO flygplatskod: LIRP

Webbsidor