Funchal flygplats: Madeiras flygplats (Funchal) (FNC)

Madeiras flygplats (Funchal)

Fram tills nyligen hade Madeiras flygplats en väldigt kort start- och landningsbana vilket gjorde den till en svår flygplats för piloter. Banan förlängdes år 2000 med stöd av Europeiska unionen. Mer än två miljoner passagerare använder sig av Madeiras flygplast årligen.

Adress

ANAM
Aeroportos e Navegação Aérea da Madeira
9100-105 Santa Cruz
Madeira
Portugal

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: FNC
ICAO flygplatskod: LPMA

Transport

Lokaltransport

Tåg

Det finns inga tåg på Madeira.

Bil och buss

Flygplatsen ligger nära Santa Cruz, 1,6 mil från Funchal. Det finns en väg som går från huvudstaden till flygplatsen (Via Rápida). Restiden är cirka 15 minuter. I genomsnitt en gång i timmen avgår en buss från flygplatsen till Funchal, Machico och Caniço. Aerobus har en förbindelse mellan flygplatsen och Praia Formosa (gratis för passagerare som reser med flygbolaget TAP och € 4.00 för andra resenärer).

Biluthyrning på Madeiras flygplats

I terminalen finns det diskar för biluthyrningsföretagen Auto Jardim, Avis, Hertz, Drive, Europcar och Rodavante. Man kan också boka en hyrbil i förväg genom att använda sig av de tjänster som EasyTerra erbjuder. De jämför priser mellan flera biluthyrningsföretag i en och samma prisuppgift.

Taxi

Taxibilarna står utanför ankomsthallen. En resa till Funchal kostar omkring € 25.00, till Garajau € 17.50 och till € 10.00. Det tillkommer en extraavgift på 20 % på nätter, söndagar och helgdagar.

Flygplatsparkering

Det finns fem parkeringsområden på flygplatsen. På P1 betalar man € 0.60 för den första timmen och därefter € 1.00 i timmen. P2 kostar € 0.50 per timme eller € 11.00 per dag. På områdena 5, 6 och 7 kan man parkera gratis de första 45 minuterna och därefter kostar det € 0.30 per timme eller € 3.00 per dag.

Tjänster

Service

Hotell

Det finns inga hotell på flygplatsen, men det finns hotell i Funchals hotelldistrikt (väster om staden). För fler hotell och för att boka online kan man besöka Booking.com. De har ett stort utbud av hotell med mycket bra internetpriser.

Butiker och restauranger

Flygplatsen har ett ringa utbud av barer, restauranger och affärer. Aldeasa taxfreebutik ligger i avgångshallen. Där kan man köpa lokala produkter (inklusive vin).

På översta våningen (plan 3) har man en vacker utsikt över flygplanen från restaurangen.

Bagage

Polisstationen som ligger i anslutning till terminalen fungerar också som kontor för förlorade och upphittade väskor och föremål (tel: +351(0)291 520 889). På bottenvåningen kan man lämna in bagage för förvaring (pris: € 1.50 per dag).

Information

Madeiras flygplats informationsdisk hittar man på plan 1 (ankomsthallen). Turistbyrån har ett kontor på bottenvåningen (tel: +351(0)291 524 933) och Madeira Rural har en bokningsdisk (för att boka logi på landsbygden, tel: +351(0)291 520 868).

Business

Madeiras flygplats har två VIP-lounger, en på bottenvåningen och en på plan 1. Flygplatsen erbjuder personlig eskort till och från flygplatsen. Den mest omfattande servicen kostar € 100 (två personliga assistenter för en grupp på högst tio personer).

Handikappade

Det finns handikappanpassade hissar och toaletter i terminalen, men utöver detta finns det begränsad service för handikappade. Det finns inga hissar för att hjälpa handikappade passagerare in och ut från flygplatsen.

Andra tjänster

Det finns trådlöst internet på flygplatsen. Det finns två banker, ett växlingskontor och bankomater. Det finns också ett postkontor i ankomsthallen.

Kontakt

Kontakt

Adress

ANAM
Aeroportos e Navegação Aérea da Madeira
9100-105 Santa Cruz
Madeira
Portugal

Telefon, fax, e-post

Telefon: +351(0)291 520 700
Fax: +351(0)291 520 761
E-post: anam@anam.pt

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: FNC
ICAO flygplatskod: LPMA

Webbsidor