Bratislava flygplats: Bratislava Milan Rastislav Štefánik flygplats (BTS)

Bratislava Milan Rastislav Štefánik flygplats

Bratislava flygplats ligger nio kilometer nordväst om stadens centrum. Den är uppkallad efter Milan Rastislav Štefánik, en soldat vars flygplan störtade över Bratislava 1919. Städer som till exempel Wien i österrike och Brno i Tjeckien ligger endast en timmes bilresa från denna flygplats.

Priserna anges här i landets valuta, slovakisk koruna (Sk), 1 € = 34 Sk (januari 2007).

Adress

Bratislava Milan Rastislav Štefánik Airport
Letisko M.R. Štefánika
823 11 Bratislava 21
Slovakia

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: BTS
ICAO flygplatskod: LZIB

Transport

Lokaltransport

Tåg

Det finns ingen tågförbindelse till flygplatsen. Det går en buss till stationen i Bratislava.

Bil och buss

Flygplatsen är belägen vid den viktiga motorvägen D1. Man kan nå Bratsilavas centrum med bil på 15 minuter (det tar lite längre tid under morgonens och kvällens rusningstid). Avfarten till flygplatsen ("Letisko") är tydligt angiven.

Busslinje 61 avgår var 10:e eller 20:e minut till tågstationen i Bratislava. Biljetter kan bara köpas i biljettautomaten. Resan till centrum tar ungefär en halvtimme. Det finns bra spårvägs- och bussförbindelser till resten av staden från järnvägsstationen, bland annat till den största busstationen Bratislava AS Mlynské Nivy, med spårvagn 210.

Terravision (tel: +421(0)2 3303 3324) upprätthåller en direktförbindelse till Wiens centrum. Denna buss avgår från hållplatsen utanför utgång C.

Biluthyrning på Bratislava flygplats

I ankomsthallen har följande biluthyrningsföretag diskar: Avis, Hertz, Europcar och Sixt. Man kan också boka en hyrbil i förväg genom att använda de tjänster som EasyTerra erbjuder. De jämför priser mellan flera olika biluthyrningsföretag i en och samma prisuppgift.

Taxi

Taxibilarna som stannar utanför ankomsthallen tar ut höga avgifter för en resa till Bratislava. Det är bättre att beställa en taxi per telefon (tel: +421(0)2 4444 1111). Då får man betala 200-350 Sk, beroende på hur mycket trafik det är och hur mycket klockan är.

Flygplatsparkering

Parkeringsområdet utanför terminalen är avsett för korttidsparkering och kostar 60 Sk i timmen. Det finns bara plats för 500 bilar. I parkeringsgarage P2 är det billigare att parkera. Det kostar 300 Sk om dagen och 300 Sk per vecka. En speciell buss går mellan detta garage och terminalen. Man kan boka en plats per telefon (tel: +421(0)2 4857 6261).

Tjänster

Service

Hotell

Flygplatsen ligger nära Bratislava, där det finns ett stort utbud av hotell. Om man vill spendera natten närmare flygplatsen finns det två möjligheter: City Hotel Bratislava (tel: +421(0)2 2060 6100) och det fashionabla Hotel Kamila (tel: +421(0)2 4594 3611), som ligger inhyst i ett slott och ägs av den populära slovakiska skådespelerskan Kamila Magalova. För information om fler hotell och för att boka online kan man besöka Booking.com. De har ett stort utbud av hotell med bra internetpriser.

Butiker och restauranger

Det finns ett begränsat utbud av butiker, restauranger och barer. Panorama Restaurant (tel: +421(0)2 3303 5050) är en á la carte restaurang på andra våningen i avgångshallen.

Bagage

Det finns en disk för borttappade och upphittade föremål i bagagehallen (tel: +421(0)2 3303 3389). Mittemot avgångshallen vid parkeringsplatsen finns det en disk för bagageförvaring.

Information

Det finns en allmän informationsdisk i ankomsthallen. Dessutom finns det ett kontor som tillhör Service för Bratislavas Kultur och Information. Här kan man boka hotell och det finns kartor och broschyrer över sevärdheter för turister. Man kan också köpa Bratislava stadskort som bland annat kan användas för att göra ett obegränsat antal resor med kollektivtrafik.

Business

På andra våningen i avgångshallen finns det två VIP-lounger med plats för upp till 20, respektive 50 personer. Det finns begränsade businessfaciliteter, såsom fax och kopieringsmaskin. Hotel Kamila (se Hotell) har rum till uthyrning för seminarier och presskonferenser. De erbjuder också tjänster som till exempel sekreterarstöd och catering.

Handikappade

Flygplatsen är handikappvänlig. Det finns rullstolsramper, anpassade hissar och toaletter. Man kan kontakta den allmänna servicedisken om man behöver assistans.

Andra tjänster

Det finns banker, växelkontor och bankomater. Det finns även telefonautomater. Första hjälpen finns tillgänglig genom den allmänna servicedisken i ankomsthallen.

Kontakt

Kontakt

Adress

Bratislava Milan Ratislav Štefánika flygplats
Letisko M.R. Štefánika
823 11 Bratislava 21
Slovakien

Telefon, fax, e-post

Telefon: +421(0)2 3303 3353
Fax: +421(0)2 4342 5829
E-post: information@airportbratislava.sk

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: BTS
ICAO flygplatskod: LZIB

Webbsidor