Malaga flygplats: Málaga flygplats (AGP)

Málaga flygplats

Málaga flygplats i södra Spanien ligger åtta kilometer sydväst om staden med samma namn. Det är en av Spaniens äldsta flygplatser. 1919 letade spanska flygpionjärer efter en lämplig plats för att anlägga en flygplats. De kom till en bit land som kallades för El Rompedizo. Det var också flygplatsens namn under en tid. Namnet ändrades senare till García Morato och 1965 blev Málaga flygplats det officiella namnet.

2005 toga Málaga flygplats emot över 12,5 miljoner passagerare. De flesta av dem kom från Storbritannien. Flygplatsen har flest förbindelser med London-Gatwick, Manchester, London-Luton och Dublin. Därefter kommer Bryssel och Amsterdam. Under högsäsongen är Málaga flygplats mycket trafikerad och väntetiden för att checka in kan vara mycket lång.

I början av 2006 började man arbeta för att förbättra faciliteterna för det växande antalet passagerare som reser till soliga resmål på Costa del Sol. Man håller på att bygga en ny terminal och det finns planer på att anlägga ytterligare en landningsbana.

Adress

Málaga flygplats
Avenida García Morato
29004 Málaga
Spanien

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: AGP
ICAO flygplatskod: LEMG

Transport

Lokaltransport

Tåg

Malaga flygplats har en tågstation med direkta förbindelser till Málaga, Torremolinos och Fuengirola. Det finns planer på att göra en tågförbindelse som sträcker sig längre västerut så att Marbella också kan nås med tåg. Men dessa planer kommer inte att genomföras förrän tidigast 2012.

Tågstationen ligger utanför avgångshallen och är tillgänglig via gångbron (det tar mellan fem och tio minuter att promenera dit). Man kan bara köpa biljetter i automater. Gå inte på tåget utan biljett för böterna kostar tio gånger mer än en biljett. Det är svårt att ta sig till stationen om man är rörelsehindrad.

Bil och buss

Málaga och Marbella kan också nås från väg N-340. Billiga flygbussar för turister avgår från terminal 1. Under högsäsongen går bussarna en gång i halvtimmen till Málaga och en gång var fyrtiofemte minut till Marbella.

Flygplatsen kan också nås från huvudvägen E-15 som går längs kusten. Vägen till Málaga flygplats är tydligt skyltad.

Biluthyrning på Málaga flygplats

Det är inte någon brist på biluthyrningsfirmor; det finns ungefär 20. Därför kan du välja mellan billiga och dyra företag. Man kan hitta små diskar som tillhör olika firmor i "källaren" till terminal 2, en våning under ankomsthallen. Man kan också boka hyrbil i förväg genom att använda de tjänster EasyTerra erbjuder. De jämför priser mellan flera olika biluthyrningsföretag i en och samma prisuppgift.

Taxi

Det här är exempel på taxipriser (dagtid) till olika kända platser längs Costa del Sol: Torremolinos € 9.00, Málaga € 12.00, Fuengirola € 23.00, Marbella € 47.00. Priserna är högre på kvällar och nätter.

Flygplatsparkering

Vid terminalerna finns garagen P-T1 (långtidsparkering) och P-T2 (korttidsparkering), men de är inte så stora. Därför finns det en ny parkeringsplats, P3, som ligger lite längre bort. Det går en gratis buss mellan denna parkering och terminalerna. P3 ligger bredvid den plats där terminal 3 kommer att ligga. Den håller just nu på att byggas.

500 meter från flygplatsen ligger parkeringsplatsen HolidayCarHire som har vakter och är övervakad. Det går en gratis buss därifrån till flygplatsen.

Tjänster

Service

Hotell

Det finns inga hotell på flygplatsen. Det finns en disk i terminal 2 där man kan boka hotell. För mer information och för att boka online kan man besöka Booking.com. De har ett stort utbud av hotell med bra internetpriser.

Butiker och restauranger

Man kan hitta taxfreeaffärer i Centro Commercial i avgångshallarna till terminal 2. De är alltid fulla med folk, särskilt under högsäsongen. Lugnare barer och restauranger med mer spansk atmosfär hittar man i terminal 1. Här finns också enstaka stånd där man kan köpa saker.

Bagage

Flygplatsen har inga bagageförvaringsmöjligheter. Det finns en disk för upphittade och borttappade föremål och väskor i terminal 1. 

Information

Det finns informationsdiskar i båda terminalerna. Personalen är lätt att känna igen på sina gröna jackor.

Business

Flygplatsen har inget businesscentrum. Det finns VIP lounger med telefon, fax och e-post möjligheter tillgängliga. Costa del Sol VIP lounge (tel: +34(0)95 - 2048823) kan hyras för sammankomster och konferenser. Den finns i terminal 2 liksom Europa VIP lounge (tel: +34(0)95 - 2048854).

Handikappade

Det finns parkeringsplatser vid terminalerna reserverade för handikappade personer. Alla flygbolag erbjuder hjälp till handikappade personer när det behövs. Tågstationen kan man bara nå via trappor.

Andra tjänster

Flygplatsen har en vårdcentral, ett apotek, en tyst sal (böneplats) och flera diskar som tillhör olika resebyråer.

Utställningar

Det finns en utställningssal vid namn Sala de Exposiciones i korridoren som ansluter terminal 1 med terminal 2. Egentligen var detta rum avsett för flygplatsens första direktör Didier Daurat. Utställningarna som består av verk skapade av lokala artister skiftar varje månad. Därför är utställningshallen värd ett besök, även om du redan har varit på Málaga flygplats. Öppettider: 10.00 – 13.30 and 17.00 – 21.00.

Dessutom finns det nationella flygmuseet på Málaga flygplats. Där kan besökarna få en inblick i den spanska flyghistorien. På gården finns en original Beechcraft B-18. I själva museet finns endast modellflygplan. Dessutom finns det motorer och annan utrustning från början av flygets historia fram till idag, inklusive pilotkläder, masker och gamla reklamaffischer som användes av olika flygbolag.

Kontakt

Kontakt

Adress

Málaga flygplats
Avenida García Morato
29004 Málaga
Spanien

Telefon, fax, e-post

Telefon: +34(0)95 204 8484
Fax: +34(0)95 204 8777
E-post: lutrilla@aena.es

Flygplatskoder

IATA flygplatskod: AGP
ICAO flygplatskod: LEMG

Webbsidor